Werken aan jezelf

Jezelf beperken of verrijken?

Mindset is een onderschatte kant van het omgaan met agressie, stress en geweld. Iedereen heeft een mindset. Het scenario waar je je in bevindt kan veel invloed hebben op je mindset en andersom. Maar wat is je basis mindset? Wil je leren of stil blijven staan? Denk je bij voorbaat al dat je het niet kunt? Dat de tegenstander te sterk is? Dat je "met je mond vol tanden staat", dat je niet weet wat je terug moet zeggen? Maak je beslissingen op basis van het verleden (ja maar) of ga je nadenken over wat er allemaal kan gebeuren (stel dat)?

Kijk naar opties die je wel hebt!

In onze trainingen wordt veel aandacht besteed aan mindset. Het is een feit dat de manier waarop je denkt invloed heeft op je dagelijkse leven en dus ook je handelen! Aan het einde van de dag ben jijzelf verantwoordelijk voor je eigen veiligheid en heb je relatief weinig invloed op degene die tegenover je staat (klant, kind, agressor of de situatie). 

Toch denken de meeste mensen dat we veel invloed hebben op de persoon die tegenover ons staat. Natuurlijk kan je met de juiste scholing en mindset veel bereiken bij een ander als het gaat om de-escaleren, maar het is niet iets waar je 100% vanuit kan gaan. Als je niet de juiste mindset hebt, als je niet denkt in de opties die je WEL hebt (bv. als je jezelf inbeeldt dat je 'verliest') dan is dat HET recept voor een minder goede uitkomst. 

Positieve en realistische mindset

Een lang verhaal kort: Mindset is de schakel tussen wel, niet of minder gewenst handelen. Een positieve, realistische mindset gebaseerd op feiten, cijfers, psychologie, fysiologie en kinesiologie geeft je een voorsprong in het scenario. Wat het scenario ook is: omgaan met verbale agressie, geweld, als je iemand naar een time-out of sepereerruimte moet brengen, iemand moet tegenhouden zodat je geen klap ontvangt, volwassen of kinderen uit elkaar moet halen omdat er 'ruzie' is, een aanhouding met geweld moet uitvoeren, je grenzen aan moet geven omdat iemand te dichtbij staat of aan je zit, noem maar op.

We gebruiken voor mindset veel materiaal en voorbeelden van Tony Blauer, Gavin de Becker, Tony Robbins en vele andere experts op het gebied van mindset in hun specifieke vakgebied.

De manier waarop je denkt is bepalend

De mentale kant (je brein) van de strijd is zo groot en krachtig dat het letterlijk bepaalt wat de volgende zet is. Dan Millman schreef: “If you face just one opponent, and you doubt yourself, you’re out-numbered.” Dat zijn krachtige woorden.

De geest kan je bondgenoot zijn of je meest formidabele tegenstander. Je gedachten kunnen je motiveren of verlammen. Psychologische angst leidt tot twijfel en aarzeling, wat kan leiden tot angst en paniek. Onbewust komen er vragen op tijdens een dreigende situatie of escalatie: Wat als ik verlies? Wat als het pijn doet? Wat als.... Gedachten als deze moeten worden geëlimineerd! De interne dialoog moet positief, assertief en motiverend zijn.

Je innerlijke coach moet je aanmoedigen en je niet beperken! Je brein of mindset zou wel eens een geduchtere tegenstander kunnen zijn dan de daadwerkelijke fysieke tegenstander. Als je brein of geest niet achter je staat dan ben je al verslagen voordat je uberhaupt begonnen bent!

Er zijn eigenlijk slechts twee soorten van angst: biologisch en psychologisch. Angst (biologisch) is over het algemeen beschreven als het "vechten, vluchten, bevriezen" en wordt veel aangehaald in de Omgaan met Agressie training en andere zelfverdedigingssystemen. Deze definitie dient ons alleen niet als de fysieke confrontatie inmiddels aan de gang is en is niet relevant voor succes!

"Mindset is een manier van denken/naar jezelf kijken. Deze manier van denken is bepalend voor hoe je denkt over o.a. je kwaliteiten en hoe je reageert op situaties en gebeurtenissen in het dagelijks leven."

Het is de geest die uiteindelijk bepaalt welke actie je zult ondernemen. Psychologische angst, is een emotionele toestand. Cus d'Amato, een beroemde bokscoach, zei: "het verschil tussen de held en de lafaard is wat ze doen met hun angst." 

Het begrijpen en managen van psycholgische angst is de sleutel tot bewustzijn, tot bewegen op het moment dat het echt moet. Goede informatie over wat angst is, wat angst met je doet en wat je kunt doen om, ondanks dat je angst hebt, toch in actie te komen, is essentieel voor handelen!

De geest visualiseert dingen zoals pijn, bloed en falen. Laat je dat toe of ga je aan de slag om toch te gaan bewegen of handelen op dat ene moment in je leven dat dat zou moeten? De volgende keer dat je angst voelt: daag je angst uit. Vrees je angst niet. Het is een raadgever, maar het mag geen leidraad worden! We voelen het allemaal.

Angstmanagement zit diep geworteld in al onze trainingen die we geven omdat we zelf ervaren hebben dat dat de sleutel is tot anders denken. Niet alleen als er een escalatie dreigt of daadwerkelijk is, maar ook in het dagelijks leven met de problemen die we tegenkomen of beslissingen moeten maken. Een nieuwe baan, relaties, ingewikkelde keuzes etc. 

Aan het eind van de dag ben je zelf verantwoordelijk voor je eigen veiligheid, je handelen,  jouw keuzes. Ken je angsten, daag ze uit en versla ze! Know Fear.